Фото заручин батьків Юзефа – Абрагама Ліппмана та Етки Ґоттліб (прибл. 1928 р.)

Мама Етка із «маленьким принцом» Юзефом.

 

 

 

 

 

 

 

 

Абрагам Ліппман отримує на додаток до польського ще й німецький шкільний атестат. Після здобуття фаху інженера-будівельника у Відні він управляє пилорамою і будівельною фірмою у Бориславі. За своїми переконаннями він ліберал із соціал-демократичним ухилом.

Відтак він одружується із Еткою Ґоттліб із родини власника кам’яного кар’єру Еліаса Ґоттліба з с. Старжава (укр. Старява) – людини релігійно-консервативних переконань. Етка так само мала німецький шкільний атестат. У Абрагама було п’ятеро рідних братів та сестер (Роня, Ізраїль, Реґіна, Софія та Фанка), а у Етки – шестеро (Мойше, Якуб, Леон, Лейзер, Францішка та Естера). З поміж членів родини батьки Йозефа були власниками найбільшого будинку, який знаходився на вул. Церковній, 51. Найбільшою їх гордістю була велика бібліотека включно з творами Ґьоте, Шіллера та Гайне. Саме в їх домі часто святкувалися різноманітні родинні свята, як от весілля Абрагамового брата Ізраїля та Люсі Фішман. Родина підтримувала добрі стосунки із друзями та сусідами єврейського, польського та українського походження.

Юзеф з батьком Абрагамом у квітнику за хатою.

Дитяче фото Юзефа у формі моряка

 

 

 

 

 

 

 

 

17 липня 1931 р. на світ з’явився єдиний син Абрагама та Етки Ліппман Юзеф. Дитинство останнього було загалом безтурботним. Будучи надзвичайно допитливим хлопчиком із бурхливою уявою, Юзеф придумував собі щораз нові витівки, які часто завдавали турбот матері. Коли батьки хотіли, щоб дитина їх не розуміла, вони переходили у спілкуванні між собою на німецьку мову. Сам же Юзеф зростав у польськомовному середовищі й відвідував польську школу. Канікули він часто проводив у своїх дідуся та бабусі в Старжаві (укр. Старяві). Сусідські дівчата, які були старші нього за віком, приглядали за непосидющим малюком.

Goerlitz-Rede-ukrainisch-mitFotos